Workshop: ‘Als ik jou had gekend’

Als je op jonge leeftijd een broertje of zusje verliest, ben je nog te klein om te beseffen wat er is gebeurd. Tegelijkertijd sla je deze gebeurtenissen op via je zintuigen in je kleine lijf. Soms heb je nog beelden in je hoofd of herinner je je flarden van wat er destijds in jullie gezin werd verteld over het verlies.

Afhankelijk van de tijd waarin je bent opgegroeid, was er nauwelijks of juist veel openheid over het verlies en wat dit voor ieder van jullie betekende. In alle gevallen heeft deze ingrijpende gebeurtenis een effect op jullie gezinssysteem gehad en op jouw plek daarin. Ook als je zusje of broertje is gestorven voordat jij werd geboren.

Programma: Tijdens de workshop ‘Als ik jou had gekend’ staan we stil bij wat het verlies van je broertje of zusje voor jou betekent en de invloed hiervan op jouw leven. We blikken als het ware terug in de tijd en koppelen dit aan het hier en nu. We luisteren hierbij naar elkaars verhalen en onderzoeken de dynamiek van het verlies in jouw gezin van herkomst.

Na de lunchpauze gaan we op een creatieve wijze vorm geven aan ons eigen verhaal en staan we stil bij degene die we zo graag hadden willen kennen. We maken ruimte en nemen de tijd om ons broertje of zusje te herdenken en daarmee ons verlangen en gemis te (h)erkennen.

Naast het uitwisselen van ervaringen, wordt er informatie gegeven over rouw en verlies en met name over verlies op jonge leeftijd.

Tijdstip: De volgende workshop wordt in het najaar 2023 gepland. Mocht je interesse hebben in een volgende workshop over jong verlies, meld je dan alvast vrijblijvend aan via 06- 397 190 93 of via info@ouwehandrouwbegeleiding.nl

Ervaringen van deelnemers:

” Wat fijn dat Coby deze workshop aanbood. Het was een prettige combinatie van theoretische kennis, uitwisselen van ervaringen en creatief bezig zijn.

In de tijd dat ik opgroeide was nauwelijks aandacht voor de ouders van een overleden kind, laat staan voor de broertjes of zusjes. Voor mij was de workshop van grote waarde vanwege de erkenning en herkenning.

Coby’s openheid over haar eigen ervaringen vond ik prettig; het is fijn wanneer iemand uit ervaring spreekt. Coby is deskundig, betrokken en integer, luistert goed en biedt ruimte biedt voor gevoelens en emoties. Dank je wel Coby, voor de mooie en waardevolle workshop.”

” De workshop maakte het mogelijk de bevroren liefde weer wat meer te laten ontdooien. Om de liefde te laten stromen, zodat deze alle harten kan bereiken. Liefde komt altijd aan. Net als vergeving.

Je workshop was warm en welkom op dit moment in het proces van heling. Het was mooi hoe we zo persoonlijk ons verhaal konden delen. Integer en liefdevol. Alles viel op z’n plek.”