Rouw en verlies

Bij de woorden rouw en verlies denken we vaak als eerste aan het overlijden van een persoon. Verliezen zijn er echter in allerlei vormen, zichtbaar of verborgen, acuut of voortschrijdend, beladen of verboden.

Jouw verlies kan je leven zo op zijn kop hebben gezet dat je de kluts kwijt bent en je het gevoel hebt dat je je in een achtbaan bevindt. Of je draagt je verlies al een leven lang bij je omdat je verlangen onvervuld blijft.

Ieder mens reageert op zijn eigen wijze op de verliezen die hij meemaakt. Soms lijkt het verlies te zwaar om te dragen en is het moeilijk om je dagelijkse leven weer op te pakken. Of je blijft piekeren over wat je hebt meegemaakt of destijds anders had willen doen. Of je doet van alles om maar niet stil te hoeven staan bij de ingrijpende verandering die zich in je leven heeft voorgedaan, laat staan dat je er met iemand over praat.

In welke vorm het verlies zich ook aandient of hoe jij ook rouwt, soms lukt het niet alleen of met steun van mensen uit je omgeving met een verlies om te gaan, Rouwbegeleiding kan je daarbij helpen. Zodat je uiteindelijk wat verloren is gegaan niet los hoeft te laten maar met je mee kan dragen. En je je misschien op een dag weer kan gaan verbinden met het nieuwe.