Over mij

Toen ik drie jaar oud was, heb ik mijn jongste zusje verloren, zij was slechts drie dagen oud. Zoals gebruikelijk in die tijd werd er over het verlies nauwelijks gesproken terwijl het verdriet om haar overlijden zo voelbaar was. Terugkijkend op dit verlies, heb ik ervaren dat de onuitgesproken rouw in ons gezin heeft doorgewerkt in mijn ontwikkeling als persoon, in de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt en het werk dat ik ben gaan doen.

Ruim dertig jaar ben ik werkzaam geweest in de jeugdhulpverlening onder andere als ambulant gezinsbegeleider. Ik heb tijdens mijn werk als hulpverlener ontdekt dat er onder de vragen met betrekking tot de opvoeding vaak verhalen schuil gingen over liefde en rouw. In veel gezinnen was er sprake van verlies van een partner door echtscheiding en/ of verlies van gezondheid door een psychiatrische ziektebeeld of verslaving. Soms was er sprake van rouw door de uithuisplaatsing van één of meerdere kinderen of kwamen ouders zelf uit een gebroken gezin.

De gesprekken met ouders en jongeren over het verlies wat zij hadden meegemaakt, betekenden voor hen een stuk erkenning en gaf ruimte aan het vinden van nieuwe verbindingen met elkaar. Op basis van deze ervaringen en mijn eigen levenservaring, besloot ik om mij te gaan specialiseren in rouwbegeleiding. Ik heb hiervoor een opleiding gevolgd bij het Land van Rouw.

Naast mijn werk als rouwbegeleider ben ik vrijwilliger bij Stichting TrösT en vriend van de Remonstrantse Gemeente Utrecht. Ik woon samen en ben moeder van een volwassen dochter.

“De begeleiding van Coby heeft voor mij een doorbraak betekend in de langdurige rouwgevoelens over mijn overleden zoon. Haar rustige en begripvolle houding gaf mij erkenning en structuur – nodig in onzekere tijden. Van harte aanbevolen!“

Joop

“Coby heeft een originele insteek gekozen voor haar rouwbegeleiding. Ze kan heel goed luisteren en inspelen op de behoeften van haar cliënten. Ze is zeer inlevend en kan uitstekend benoemen waar de schoen wringt. Een therapeute bij wie je je snel op je gemak voelt.”

Loes

Ik heb de begeleiding als prettig en persoonlijk ervaren waarbij ik meer inzicht kreeg op vragen die er nog waren omtrent het verlies. De aanpak van Coby is creatief met oog voor het persoonlijke en zo krijg je op een fijne en ongedwongen manier een nieuwe kijk op je situatie, wat het verwerkingsproces ten goede komt. Zodoende kan ik deze werkwijze dan ook zeker aanbevelen”. 

Marco