Werkwijze

Na jouw aanmelding, plannen we een kennismakingsgesprek. In dit gesprek vertel jij wat je hebt meegemaakt en wat de reden is dat je om rouwbegeleiding vraagt . Op mijn beurt vertel ik je wie ik ben en wat ik je kan bieden aan ondersteuning. We checken over en weer onze verwachtingen en of het klikt tussen ons. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden

Wanneer we overeenkomen om met de rouwbegeleiding verder te gaan, spreken we af hoe vaak we elkaar zullen zien en waar de gesprekken zullen plaatsvinden. Dit kan zowel in mijn werkruimte als bij jou thuis. Wanneer je buiten de stad Utrecht woont, reken ik hier een vergoeding voor per kilometer. Een gemiddeld traject duurt vijf tot zeven gesprekken.

De begeleiding kan ook plaats vinden tijdens een wandeling in de natuur of in je eigen keuken tijdens het voorbereiden en delen van een lunch of maaltijd. Soms praat het makkelijker over wat je hebt meegemaakt als je ergens mee bezig bent en geeft het wat afleiding om op verhaal te komen. Kortom de begeleiding wordt samen met jou op maat gemaakt.

Tijdens de begeleiding bespreken we wat het verlies in jouw leven teweeg heeft gebracht, zowel bij jezelf als bij de mensen in je omgeving. Of vertel je waar je precies tegen aanloopt in je dagelijks leven, wat het verlies oproept aan emoties en gedachten en hoe je hier mee omgaat. Soms blikken we terug op hoe je als kind hebt leren omgaan met verlies of onderzoeken we welke eerdere verliezen mogelijk worden aangeraakt. Hierbij zal ik als begeleider vooral luisteren en vragen stellen.

Aan de hand van jouw verhaal, kijken we samen naar jouw rouwproces en wat je hierbij kan helpen om deze, soms ingewikkelde, kluwen van rouw te ontwarren. Hierbij maak ik als begeleider gebruik van theorieën over rouw en verlies, leg ik bepaalde concepten uit, geef ik een opdracht of doen we een oefening. Soms komen er nieuwe vragen bij je naar boven, kom je tot een ander inzicht of worden er diepere lagen aangeraakt.

We gaan de begeleiding afronden als jij het vertrouwen hebt dat het beter met je gaat, als je ervaart dat de rouw om het verlies je niet meer zo overspoelt en je je dagelijkse leven weer structuur kan geven zonder de grote grijze deken om je heen. Misschien zijn je vragen beantwoord en kan je iets van betekenis ontdekken die dit verlies voor jou heeft. Of is het vooral heel fijn geweest dat er iemand zonder oordeel naar je heeft geluisterd.

Training over rouw en verlies op de werkvloer:

Bij het organiseren van een training ga ik uit van jullie specifieke vragen en ervaringen als het gaat om rouw en verlies. Zo kan er een vraag ontstaan naar aanleiding van een concrete situatie zoals het overlijden van een collega of meer algemeen hoe om te gaan met collega’s of cliënten die een verlies hebben meegemaakt. Op basis hiervan kan ik de inhoud van de training met jullie samen bepalen. Mijn stijl van trainen is naast het geven van informatie vooral een stimulerende waarbij jullie als deelnemers worden uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan om zodoende tot bewustwording of inzicht te komen.

Ervaring deelnemers: De training heeft mij inzicht gegeven over hoe ik zelf met rouw en verlies omga maar ook hoe ik medewerkers kan ondersteunen. Mooie afwisseling oefeningen en interactie. Over Coby als trainer: goed voorbereid, vakkundig, prettig geïnteresseerd, voelt aan waar de behoefte ligt.